Sorthavre
Havre har været anvendt til vildtagre i mange år. Havre er en af de mere nøjsomme kornsorter, og kan oftest gro ganske udmærket i f.eks. skove. Havre er en god plante til det klovbærende vildt, og den kan tåle at blive bidt kraftigt ned.
Som med alle andre kornsorter, findes der en lang række af varianter. En af dem er sorthavre, som også bliver brugt til heste m.m. og skulle give en mere blank pels.
Man kan vælge at købe sorthavren som såsæd, men man kan også bare købe en sæk i den lokale foderstofforretning, det er billigere og ganske udmærket at bruge til at så.
Havren er god som ammeplante, i blandinger med andre planter, men er ikke så god i renbestand, da den visner ned om efteråret, og derfor hverken giver dækning eller føde i løbet af vinteren. Ønsker man en kornsort som giver grøntfoder om vinteren bør man i stedet benytte vinterhvede eller vinterrug.
Herunder ses Sorthavre sået den 5. juli
Kan sorthavre tåle at blive klippet ned?
Som det nedenstående forsøg viser så kan sorthavre sagtens tåle at blive klippet ned. Allerede efter få døgn, kan man ikke se forskel på de planter der er blevet klippet ned og dem der har stået urørt.
Herunder ses billeder af sorthavre som er sået den 5. juli.
Sorthavre
Billedet er taget den
17. juli.
Jeg har lavet et forsøg, hvor jeg har klippet noget af sorthavren, for at se hvordan det klare sig hvis den bliver bidt ned af græssene dyr.
Sorthavre
Billedet er taget den 25. juli.
Der er kun gået 8. døgn, og det er faktisk ikke til at se forskel på de havre-planter som er blevet klippet og dem der ikke er!