Terrænpleje

Terrænpleje eller vildpleje kan være alt lige fra anlæggelse af vildtagere til vedligeholdelse af remiser, levende hegn eller andre biotoper. Det kan også være oprensning af søer.

Terrænpleje med buskrydder

En buskrydder har mange anvendelsesmuligheder, og kan benyttes til mange ting, lige fra at slå græs, og til at fælde mindre træer.

Til buskrydder findes der mange forskellige klinger m.m. bl.a.:

  • Trimmerhoved til tråd
  • Trekant-klinge og firkant-klinge
  • Kompostklinge
  • Savklinge

I denne video er det en Husqvarna 336 FR der er påmonteret en savklinge med 22 tænder på, og den fælder nemt træer med en stamme på 8-12 cm. i diameter.

Halvfældning af træer

Halvfældning af løvtræer, kan give en hurtig biotopforbedring til vildtet. Når man halvfælder et træ, saver man ca. 1/2 – 2/3 igennem træet i 30-70 cm. højde, med et vandret snit, hvorefter man vælter træet, som gerne skulle bevare kontakten til roden, således at træet forbliver i live. På den måde får man et træ der vokser langs med jorden/terrænet og ikke opad.

Hvis træet bliver fældet helt

Skulle træet miste kontakten til roden (det sker oftere ved store træer), er det alligevel bedre, end hvis træet ikke var blevet fældet, da det vil begynde at skyde fra stødet, og på den måde give god dækning nede ved jorden.

Lys nok til de halvfældet træer

Det er vigtigt at det halvfældede træ får lys nok, og ikke bliver skygget ihjel af andre træer, der ikke er blevet halvfældet. Det er sjældent et problem i levende hegn, men i en skov er det oftest det der er sket, hvis et halvfældet træ går ud!

Her i videoen er det vist med en pil, men man kan halvfælde en lang række af løvtræer, så som bl.a. rødel, birk, eg og poppel.

Terrænpleje med halvfældning

Her er endnu en video med eksempler på hvordan halvfældning kan benyttes til en hurtig biotopforbedring i terrænplejen. der er også eksempler på to år gamle halvfældninger, og man ser hvordan græs m.m. er vokset op imellem grenene, og er med til at give dækning for f.eks. fasaner og læ til råvildtet.

Kan nåletræer halvfældes?

Det kort svar er nej, nåletræer kan topkappes inden de bliver for høje og tætte. Hvis man vil topkappe nåletræer skal man sikre sig, at der forsat er grønne grene, i den højde hvor man ønsker, at de skal være tætte, er der ikke det, bør man fælde træerne og plante nyt!

Halvfældning i vådområder

Her ses et eksempel på hvordan man kan halvfældet træer i et vådområde, og på den måde hjælpe ænder og andre vandfugle med læ og skjul fra især flyvende prædatorer.

I små søer og moser ser man ofte træer, der naturligt er væltet, og de er ofte et yndet sted for bl.a. ænder, at søge ly og læ samt redeplads.

Er der ingen væltede træer, måske fordi (som her) at søen er blevet oprenset, så kan det være en god idé, at halvfælde nogle træer ud i vandet, hvor træerne så vil vokse videre, blot i vandret plan.

Her ses et billede, der er tager oppe fra, og det ses hvordan grenene giver en god dækning, for ikke at tale om hvor god dækning der bliver, når der kommer blade på grenene.

Hjælp til gråænder

En måde at hjælpe gråænderne, med deres ynglesucces, kan være at opsætte ducktubes også kaldet rederør.

Sø med træer der er blevet halvfældet

Terrænpleje og biodiversitet

Når vi laver terrænpleje er det ikke kun de jagtbare vildtarter der nyder godt af det, også mange andre dyr og insekter drager nytte af vores biotopforbedringer. Terrænpleje er således med til at øge biodiversiteten væsentligt.

Herunder har jeg lavet et lille galleri, med nogle af de billeder jeg har taget i mine vildtagere, og andre steder hvor jeg har lavet terrænpleje.