Jordskokker
Jordskokker er en nem og taknemlig vildtafgrøde.
Sådan kan jordskokker dyrkes
Jordskokker er nemme at dyrke, og kan faktisk være et problem at slippe af med!
Udover at dyrke jordskokker i køkkenhaven, kan de nemt sættes som vildtafgrøde.
En anden fordel ved jordskokkerne er at de kan/skal sættes tidligt på sæsonen – allerede i marts/april, altså godt en måned før de andre vildtagere skal anlægges.
Jordskokker og jorden pH-værdi
Jordskokker er meget nøjsomme og kan stå i jord med en pH-værdi på minimum 6,5.
Jordskokker som vildtafgrøde
Det er en plante der kan give god dækning til både fuglevildt og hjortevildt. Derudover giver de grønne plantedele en masse foder til hjortevildtet om sommeren, hvor om vinteren er det selve jordskokkerne, som hjortevildtet er vilde med. Jeg har jordskokke-planter der er tæt på 3. meter høje, og giver derved en rigtig god dækning, også til de store vildtarter.
Harvning af jordskokkerne
Når planterne har stået et par år, kan man med fordel harve eller fræse jordskokkerne om efteråret/vinteren, så vildtet nemt kan komme til dem. Ved at harve eller fræse, får man også tyndet ud i planterne, hvilket giver sunde og stærke planter, da der eller kommer for mange og små planter.
Hvor kommer jordskokkerne fra?
Jordskokkerne stammer oprindeligt fra Mexico, hvor indianerne dyrkede dem i flere århundrede, før de hvide kom, og opdagede planten.
Jordskokker kan give et afkast der er noget større end f.eks. kartofler.
Film om sætning af jordskokker
Hvis du vil se hvordan jordskokkerne blev sat, kan du se filmen her.
Jordskokker år 2.
Året efter kan man som regel høste jordskokkerne ved at harve eller fræse dem, og så derefter opsamle dem der ligger over jorden (der vil forsat være rigeligt med jordskokkerne i jorden til at give en tæt vildtager året efter).
Det har jeg lavet en lille film om som du kan se her.
Her ses en række billeder af en vildtager med jordskokker. Alle jordskokkerne er sat den. 31. marts. Billederne viser deres udvikling igennem sommeren og efteråret.
Her kan ses et bloginlæg om Jordskokker år 2.