Jordskokkeplanter

Jordskokker som vildtafgrøde

Den 20. marts 2022 var jeg på jagten for at se til mine to vildtagere med jordskokker.

Se her hvordan jordskokkerne blev sat året inden den 30. marts 2021.

Fræsning af jordskokker

Jeg havde besluttet at jordskokkerne skulle fræses, dels for at få tyndet ud i antallet af planter (da en plante sidste år, nemt kan blive til 10-20 planter i år!), og dels for at kunne indsamle jordskokker, til at lave nye vildtagere, eller “udbygge” eksisterende vildtagere.

En af vildtagerne med jordskokker, er en 100 meter lang og ca. 2-3 meter bred.
Sidste år fik vildtageren 100 kg. kalk, for at hæve pH-værdien. Jordens pH-værdi bør være på min. 6,5.

 

Fræsning af jordskokker

Jordskokkeplanter

De “gamle” jordskokke-planter stod stadig op i beddet, men blev nemt lagt ned af fræseren. I et andet bed havde jordskokkerne stået meget tæt og højt (ca. 3,5 meter!), og her havde jeg forinden slået dem med en buskrydder.
Da fræseren hvade kørt over vildtageren en gang, kunne man nemt gå og samle overskydene jordskokker op, som så kunne bruges et  andet sted. I denne vildtager valgte vi at “flytte” jordskokkerne ud i den ene side, for at udvide vildtageren.

Fræsning af vildtager med jordskokker

Forberedelse af bed før sætning af jordskokker

Da vi blot ville udvide arealet med jordskokker, ved at “flytte” jordskokkerne, ca. 0,5 meter, behøvede vi ikke tage jordprøve eller kalken jorden først, da det blev gjort sidste år.
Der hvor jordskokkerne skulle sættes, fræste vi bedet godt igennem to gange, hvorefter vi fordelte jordskokkerne, ud over jorden, for så at køre over dem en enkelt gang med fræseren. De enkelte jordskokker som ikke er dækket af jord, kan nemt trædes ned i jorden.

Nu er det så bare og vente til det bliver april/maj, og så se hvordan det går med planterne.

Gødning af jordskokker

Når jordskokkerne begynder at gro, og er “kommet i gang” så giver jeg dem noget gødning i form af UREA 46% N (kvælstof).

Vildtet og jordskokkerne

Flere steder kunne man se, at råvildtet havde ædt af jordskokkerne. Det var typisk steder hvor planterne var væltet og jordskokkerne derfor var blevet “blotlagt”.
Der er mange der vælger at fræse deres jordskokker i løbet af vinteren og det tidlige forår, for at råvildtet nemmere kan komme til dem, og samtidig får man tyndet ud i jordskokkerne.

Fræseren en Ferrari 340

Til at fræse mine vildtagere benytter jeg en Ferrari 340 tohjuls-traktor, med en 60. cm. bred fræsekasse. Den bearbejder og løsner jorden godt. Da det er skovbund jeg bearbejder, har jeg den altid indstillet til kun at fræse i overfladen, da det kun er de øverste 5-10 cm. at jorden er omsættelig, hvorfor man helst ikke skal fræse for dybt.

Film om sætning af jordskokker

Herunder kan du se en film, der viser hvordan, “flyttede” jordskokkerne, ved at fræse jordskokkerne op, indsamlede dem, og så fræsede dem ned igen.

Jordskokkeplanter

Den 9. maj 2022 var jeg på jagten for at gøde og se til mine vildtagere.

Jordskokkerne var begyndt at skyde, og var allerede godt i gang med at gro.

Det ene billede viser to små jordskokkeplanter der er begyndt at skyde, og på det andet billede ser man en fin plante, som er “udgået” fra en lille del af en jordskokke, og det vidner om, at selvom jordskokkerne bliver ødelagt, når de f.eks. bliver kørt over af en fræser, så kommer der bare flere planter ud af det.

Jordskokkeplanter
Jordskokkeplante med rødder