Vildtafgrøder
Herunder vil jeg beskrive de enkelte vildtagrøder samt færdige blandinger.
Frøblandinger eller ej?
Om man vælger at købe frø til vildtagere, som blandinger eller renbestand, er en smagssag, der er fordele og ulemper ved dem begge. Personligt foretrækker jeg at købe mine frø i renbestand, og så evt. selv lave mine egne blandinger.
Fordelen ved selv at lave sine egne blandinger
Hvis man skal tilså større arealer, er det ofte billigere at lave sine egne blandinger, fremfor at købe dem færdige. En anden fordel ved at lave sine egne blandinger er at man udelukkende kan bruge afgrøder som er velegnet til de pågældende jordbundsforhold. I mange blandinger vil man ofte, kunne finde afgrøder som ikke kan gro i f.eks. våd eller tør jord. Andre afgrøder kræver en mere kalkrig jordbund end andre hvorfor det også her kan betale sig at “udelukke” visse afgrøder i sin blanding, da de simpelthen ikke kan gro i den pågældende jordbund.
Undgå blandinger med græsser i!
I mange færdige blandinger er der ofte en del græs i, og det vil jeg generelt fraråde at man bruger, da græsser oftest kommer af sig selv. For producenter er det billigt at komme græsfrø i blandingerne og samtidig kan brugeren se, at der kommer en masse grønt op af jorden, hvorfor det er en “god blanding”. Men i virkeligheden er det blot græsserne der kommer op, og de har enten ingen eller kun begrænset positiv virkning på vildtet!
Fordelen ved at købe færdige frøblandinger
Hvis man blot skal tilså et mindre areal, og eller man ingen erfaring har med at anlægge vildtagre, kan det godt være både billigere og nemmere at købe en færdig vildtblanding.
Køber man en færdig vildtblanding, kan man næste være sikker på at nogle af frøene vil spire, og man vil så kunne holde øje med hvilke afgrøder der vokser bedst det pågældende sted, og året efter kan man så evt. selv lave en blanding af netop disse afgrøder.
Billeder af vildtafgrøder
Herunder er der en række links til sider med forskellige vildtafgrøder.
Billederne er taget med ca. 7-10 dages mellemrum, for at give et indtryk af hvordan de enkelte afgrøder udvikler sig. Når man står og beundre en vildtager, som er tilsået med en blanding af forskellige afgrøder, kan det være svært at vide hvad der er hvad, så derfor er det mit håb at denne side vil være en hjælp til at “artsbestemme” de forskellige afgrøder, så man kan se hvad der er ukrudt og ikke er en del af vildtageren.